User Registration

or Cancel
Ora: 5:25

Perioada de semănat - un moment important pentru viitoarea recoltă de grâu Featured

 Perioada de semănat are o mare influență pentru viitoarea recoltă de grâu, întrucât prin aceasta se realizează o bună înfrățire a plantelor din toamnă, permițând în același timp și acumularea substanțelor de rezervă necesare în sezonul rece și o bună rezistență la iernare. Alegerea perioadei optime de semănat se face în funcție de temperatură, sol și zona de culturivare. Datele experimentale au reliefat ca cele mai bune rezultate se obțin atunci când în cele 40-50 de zile de la răsărire la intrarea în iarnă, când temperatura scade sub 5°C, se acumulează o sumă de grade de temperatura de 450-550°C. Aceasta corespunde cu începerea semănatului când temperatura aerului scade la 13-15°C și se încheie atunci când temperatura atinge valori de 8-9°C.  Sămânța de grâu pentru semănat trebuie să aparțină soiului recomandat în zonă și să îndeplinească toate condițiile unei plante riguroase. De calitatea seminței pentru semănat depinde densitatea culturilor la răsărire, înfrățire și vegetația plantelor. Sămânța trebuie să facă parte din categoria biologică: bază, elita, I-1, sau cel mult I-2 cu puritate biologică de 99,8%; 99,5%; 99%; puritate fizică de 98%, 99% și capacitate de germinare de peste 99%. Pentru a preveni atacul de boli și dăunători semințele de grâu se tratează obligatoriu înainte de semănat cu diferite substanțe fungicide sau insecto-fungicide. Din semințe netratate apare riscul obținerii unei recolte cu puternic grad de atac, recoltă care practic nu se mai poate valorifica. Înainte de a intra în iarnă planta de grâu trebuie să vegeteze timp 40-50 zile la temperaturi medii zilnice mai mari de 5°C. Pentru a putea rezista peste iarnă la acțiunea condițiilor nefavorabile plantelor trebuie să formeze doi trei frați și să acumuleze în nodul de înfrățire cantități mari de zaharuri și să-și dezvolte puternic rădăcinile embrionare. Rezistența grâului semănat mai târziu la iernare se reduce substanțial din cauza neparcurgerii de către plantă a procesului de călire, a înrădăcinării slabe, a neformării nodului de înfrățire.Densitatea la semănatul grâului. 200-250 kg/ha de sămânță la 400-600 b.g/mpProducții normale se obțin atunci când la recoltare se asigură o densitate de 500-700 spice/mp. Aceasta se asigură prin însămânțarea a 400-600 boabe germinabile/mp. În funcție de valoarea biologică a acesteia, puritate, MMB și densitate, cantitatea de sămânță variază între 200 și 250 kg/ha. Adâncimea la semănat se stabilește în funcție de tipul și textura solului, de aprovizionarea cu apă la semănat și de energia germinativă, fiind cuprinsă între 4-7 cm. În condiții bune de umiditate se va însămânța la 4-5 cm, iar în solurile uscate la 6-7 cm.

 
Last modified on Friday, 23 October 2020 05:36
Rate this item
(0 votes)
Read 397 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Preşedintele Raionului Anenii Noi

Raionul Anenii Noi este o unitate administrativ-teritorială, situată în centrul Republicii Moldova.

Populația raionului Anenii Noi, conform datelor recensământului populației din 2014, era de 78.996 persoane, dintre care 8.100 reprezentau populație urbană și 70.896 populație rurală. În componența raionului Anenii Noi intră 45 de localități.

Ne mîndrim cu unele întreprinderi economice unicat vestite în republica noastră cum ar fi SRL Floreni, SRL Salamer Com, SRL ”Golden Piglet”, SRL Aviselect,  SRL „Meteor", SA „Cariera Cobusca", cu obiective din industria alimentară, viticultură şi vinificaţie  SRL CASTEL MIMI, CAP „Basarabia", SRL „Carlevana Winery",  un loc deosebit îl ocupă UNIVERSALCOOP Anenii Noi şi  SRL „Din Vest". În arealul ştiinţific republican un loc onorabil îl ocupă Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii şi Medicină Veterinară „Tevit" din s. Maximovca. Raionul este cunoscut în republică, prin tezaurul său istorico-cultural şi anume monumentul lui Ştefan cel Mare, complexul memorial „Cap de pod Şerpeni", ansamblul de dansuri populare „Strămoşeasca".

La originea succeselor obţinute întotdeauna s-a aflat administraţia publică locală, prin reprezentanţii săi aleşi de populaţie, care fac tot posibilul ca raionul Anenii Noi să devină mai atractiv sub aspect investiţional.

Cu înaltă consideraţiune,

ION VICOL,

preşedintele raionului Anenii Noi

 

Calendar

« June 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Publicitate socială

showshowshowshow

Link-uri oficiale

 

 

Default Theme
Layout Direction
Body
Background Color [r]
Text color [r]
Top
Top Background Image
Background Color [r]
Text color [r]
Bottom
Bottom Background Image
Background Color [r]
Text color [r]